• Vårt erbjudande
  • Insights
  • Karriär
  • Press & nyheter
  • Om oss

Energieffektivisering genom digital förändring

Att göra byggnader mer energieffektiva är relevant av flera olika skäl, och det finns olika sätt att göra det. Men hur kan man göra hela fastighetsbeståndet mer energisnålt med smarta strategier? Det är en utmaning, men det är vad vi kallar digital transformation.

16 JANUARI 2024

 ▪ 2 Min lästid

Christoffer Börjesson

Managing Director, Digital Accelerator

+46 70 274 00 05

E-mail

Dela

Tags

Många fastighetsägare vill förändra sina byggnader för att spara energi och bli mer hållbara. Oavsett var de börjar är målet att alla byggnader ska uppfylla gemensamma krav, som att minska energikostnader och påverkan på miljön.

För att göra detta behöver man en plan och tekniska verktyg. Att ta fram en strategi och involvera alla i organisationen tar tid, men det är viktigt att göra det innan 2030.

Vi på Newsec har ett koncept kallat "Newsec Ways of Working." Det handlar om att använda beprövade metoder och tekniska lösningar för att arbeta smart och ta rätt åtgärder. Vi bryter ner arbetet på företagsnivå och byggnadsnivå.

Förberedelsefasen på företagsnivå

Innan man gör några förändringar tar vi reda på vilken information företaget behöver. Det handlar om grundläggande mätningar för att förstå energianvändningen och rapportering för att följa regler och hållbarhetsmål.

Analys och prioriteringar på företagsnivå

Efter att vi har mätt energianvändningen i alla byggnader kan vi prioritera de som använder mycket energi eller har problem. Vi tittar också på hur förändringar i elpriser kan påverka fastigheterna.

Åtgärder på byggnadsnivå

Vi delar in åtgärderna i tre kategorier beroende på hur stora de är. Det kan vara stora renoveringar, mindre justeringar eller inga åtgärder alls om det inte är nödvändigt.

Åtgärder på företagsnivå med hjälp av digital teknik

Under året behöver vi göra olika saker på både företagsnivå och byggnadsnivå, som rapportering och certifieringar. Mätningarna vi gör hjälper oss att fatta beslut och ger oss data för rapportering.

Regelbunden optimering och felsökning på byggnadsnivå

Byggnader kräver ständig uppmärksamhet för att undvika problem. Tekniken kan hjälpa till att upptäcka fel i tid och förebygga problem.

Värdet med tydlig metodik

Att ha en klar plan och använda beprövade metoder och teknik minskar risken för fel, sparar tid och pengar, och ger bättre kvalitet.

Investering i grundläggande mätteknik

Att börja med att mäta det mest grundläggande kommer att kräva teknik för att hantera de olika mätvärdena. Att investera i rätt teknik gör det möjligt att spara pengar på lång sikt och motiverar investeringen genom att minska kostnaderna för olika tjänster.

Senaste artiklarna

Få de senaste insikterna direkt i din inbox

Anmäl dig för att få nyheter och relevanta insikter från Newsec (på engelska). Vi kommer inte höra av oss mer än nödvändigt.