• Vårt erbjudande
  • Insights
  • Karriär
  • Press & nyheter
  • Om oss

Utveckling av befintliga byggnader - avgörande för en hållbar fastighetsbransch

"80 procent av byggnaderna som kommer användas år 2050 finns redan. Det är här som fastighetsbranschens klimatavtryck måste minska", säger Daniela Grotenfelt, Group Sustainability Director på Newsec.

17 OKTOBER 2023

 ▪ 2 Min lästid

Dela

Tags

Daniela är utbildad arkitekt med gedigen kompetens inom hållbarhetsarbete i bygg- och fastighetsbranschen. Hon har hjälpt stora företag i hela Norden med allt från energioptimering, certifieringsprocesser och riskanalyser, till sociala frågor i samband med utvecklingsprojekt och produktion.

- De nordiska länderna har haft olika angreppssätt och initiativ i sitt hållbarhetsarbete, men hållbarhetsutmaningarna är samma i alla länderna. Internationella ramverk och krav har också fört länderna närmare varandra. Klimatförändringar, EU:s taxonomi och FN:s hållbarhetsmål påverkar oss alla, så det finns många fördelar med att arbeta tillsammans och lära av våra grannländers framsteg, säger Daniela.

Det är viktigt att se potentialen i befintliga fastigheter och utveckla och utnyttja dem så mycket som möjligt. Ibland måste byggnader rivas av olika anledningar, men med innovation och anpassning till nya behov, kan befintliga byggnader återanvändas istället för att man bygger nya. Detta kommer att vara avgörande för att minska fastighetsbranschens avtryck.

- 80 procent av de fastigheter som vi kommer att använda år 2050 finns redan och det är avgörande att vi tar väl hand om dem. Vi måste både se till att fastigheterna är lönsamma och att de används och drivs på ett hållbart sätt, så att de är attraktiva även i framtiden. Ju bättre vi tar hand om det som redan är byggt, desto mindre avtryck lämnar vi efter oss, säger Daniela och fortsätter:

- Om vi är innovativa och tekniskt smarta kan vi komma långt. Med rätt materialval håller fastigheten längre och åldras vackert. Istället för tillfälliga lösningar bör vi se på fastigheter i ett längre perspektiv och fundera på vad det innebär om fastigheten ska stå i 200 år. Samtidigt är det viktigt att vi lär oss att uppskatta de modernistiska byggnadernas kvaliteter och värden, eftersom de flesta av våra befintliga byggnader är byggda på 1960-talet eller senare. Det blir viktigt om vi ska vara så hållbara som möjligt, undvika att riva och ta tillvara på det som redan är byggt.

Senaste artiklarna

Få de senaste insikterna direkt i din inbox

Anmäl dig för att få nyheter och relevanta insikter från Newsec (på engelska). Vi kommer inte höra av oss mer än nödvändigt.